חיתוך בלייזר (Laser Cutting) הוא תהליך שבו קרן לייזר ממוקדת לחתוך חומרים בעזרת אנרגיית חום גבוהה. שיטה זו מדויקת ומאפשרת חיתוך קווים עדינים ומורכבים בחומרים שונים כמו עץ, פלסטיק, זכוכית, טקסטיל ועוד. הטכנולוגיה נפוצה בתעשיות כמו ייצור תכשיטים, בניית מודלים, ייצור רהיטים ואפילו בתעשיית המזון.
חיתוך בלייזר עובד על עיקרון של מיקוד קרן לייזר ממוקדת ועוצמתית על פני השטח של חומר, מה שגורם לחימום, היתוך, אידוי או שריפה של החומר בנקודת החיתוך. הנה איך התהליך עובד:
שלבי תהליך החיתוך בלייזר:
יצירת קרן לייזר:
קרן הלייזר נוצרת במקור לייזר בתוך המכונה. סוגי הלייזרים הנפוצים כוללים לייזרים CO2, לייזרים סיביים (Fiber Lasers), ולייזרים מסוג Nd, כאשר לכל אחד מהם יש יתרונות ספציפיים לחומרים שונים.
מיקוד הקרן:
הקרן מונחית וממוקדת על ידי עדשות ומראות, כך שהיא מתמקדת בנקודה אחת קטנה מאוד על פני החומר. הפוקוס המדויק הזה מגדיל את עוצמת הקרן באותה נקודה, מה שמוביל לאנרגיה תרמית מרוכזת.
התכת החומר:
כשהקרן מתמקדת בנקודה מסוימת, החום שנוצר הוא כל כך גבוה שהוא גורם לחומר להתמוסס, להתאדות, או להישרף. במקרים רבים, משתמשים בגזי עזר כמו חמצן, חנקן או אוויר דחוס כדי לסלק את החומר המותך ולנקות את אזור החיתוך.
הנעת הקרן או החומר:
מכונת החיתוך בלייזר נשלטת באמצעות מערכת ממוחשבת (CNC), שיכולה להזיז את הקרן או את החומר (או את שניהם) בהתאם לתוכנית העיצוב שהוזנה מראש. התנועה המדויקת מאפשרת חיתוך צורות מורכבות ועדינות.
השלמת החיתוך:
לאחר שהקרן חותכת דרך החומר, החלקים המנוגדים מופרדים, והחיתוך מסתיים. לפעמים ניתן לראות קצוות חלקים מאוד שמאפיינים את השיטה.
מתי להשתמש בחיתוך לייזר
חיתוך בלייזר משמש בתעשיות רבות כגון תעשיית הרכב, תעשיית האלקטרוניקה, ייצור מוצרים רפואיים, ייצור רהיטים ועוד.